Palacinky pre leňochov

1. apríla 2017

Poznáte ten pocit, keď máte v sobotu ráno chuť na palacinky, ale keď si predstavíte, ako stojíte hodinu za sporákom, tak si dáte radšej jogurt? Áno, aj ja ho poznám 😀

Napriek tomu, že varenie nie je zrovna moja najobľúbenejšia činnosť, dnes ráno som palacinky spravila. Rovnako, ako aj minulý alebo predminulý víkend. Dôvodom nie je náhla zmena osobnosti, ale fakt, že príprava palaciniek mi zabrala 12 minút (stopovala som si to). Mám tri tipy, vďaka ktorým sa mi to podarilo a rada sa o ne s vami podelím.

 

1. Množstvo

Väčšina ľudí skĺzne pri palacinkách k tomu, že „keď už ich robím, tak ich spravím aspoň dvadsať“. Dáva to zmysel, pokiaľ ste veľká rodina a zo šiestich palaciniek by ste sa nenajedli. Ak ste však doma dvaja alebo traja, na raňajky vám vystačí aj menšie množstvo. Aspoň potom nemusíte dojedať zvyšky celý víkend.

 

2. Recept

Keď polovica palaciniek skončí v koši, lebo sa potrhajú alebo pripečú, veľmi efektívne to asi nebude. Preto potrebujete naozaj dobrý recept. Jeden taký celkom obyčajný, ale naozaj praktický som našla pred pár rokmi tu http://www.mimibazar.sk/recept/5654/genialne-palacinky-3-2-1.

Ako som však uviedla v prvom bode, na raňajky toho stačí menej a tak som si upravila množstvá surovín. Môj recept teda vyzerá takto:

  • 150 ml mlieka
  • 50 ml oleja
  • 100 ml vody
  • 100 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • štipka soli

Postup prípravy je nasledovný: Všetko spolu zmiešame a vylejeme na vopred rozohriatu a trošku naolejovanú panvicu. Bez ďalšieho pridávania oleja pečieme na najvyššom stupni (to tiež pomáha ušetriť dosť času).

 

3. Pomôcky

Niekedy sa pri varení pozabudneme a použijeme kopu misiek, lyžičiek a varešiek, ktoré si nás počkajú v dreze a znepríjemnia nám život. Toto sa však nestane, keď zoptimalizujeme postup a použijeme iba tie pomôcky, ktoré naozaj potrebujeme. Okrem panvice sú ku príprave týchto palaciniek nevyhnutné iba štyri ďalšie veci, a to:

  • kuchynská váha
  • metlička
  • obracačka
  • väčšia odmerka

Tajomstvo úspechu spočíva v správnom poradí surovín. Najskôr do odmerky postupne vlejeme tekuté suroviny, potom pridáme vajíčko a soľ a na záver postavíme odmerku na váhu a pridáme múku. Metličkou vymiešame a na panvicu môžeme cesto nalievať priamo z odmerky.

 

Alergie, intolerancie a iné neduhy

Keďže mám miernu intoleranciu na vajíčka, snažím sa im, pokiaľ sa dá, vyhýbať. V nejakom inom recepte som čítala, že vajíčko sa dá nahradiť polkou banána. Chcela som to aj vyskúšať, ale keď som si pomyslela, že ten banán budem musieť rozmixovať a potom ten mixér umyť, rozhodla som sa pre variant bez vajíčka aj bez banána 😀 Palacinky sa síce trošku ťažšie obracali na panvici, ale chuťovo boli úplne v poriadku.

Fantázii sa medze nekladú a podobne môžte experimentovať napríklad aj s mliekom a skúsiť ho vymeniť za sójové alebo kokosové.

 

Prajem vám dobrú chuť pri víkendových sladkých raňajkách 🙂

 

 

Diskusia

  1. Gabika píše:

    Ak ten banán rozmixuješ s ponorným mixerom, (zameniš za metličku )tak si ušetríš prácu.

  2. Romana píše:

    Ďakujem za tip, asi to niekedy vyskúšam 🙂

  3. zuzana píše:

    Robím presne takto pre syna už asi rok. Ale ja dávam všetko do šejkra, ešte rýchlejšie sa mi to zdá. 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *